Scriitoarea Ioana Dumitrăchescu: „Și autorii români merită să ajungă pe piața internațională!”

Scriitoarea Ioana Dumitrăchescu: „Și autorii români merită să ajungă pe piața internațională!”
Publicat: 22/09/2020, 14:00

Ioana Dumitrăchescu este o tânără de 33 de ani, din Oradea, care încă din 2015 a devenit antreprenor, înființând propria editură, cea care a fost Editura Celestium. Deși nu a funcționat așa cum și-a dorit ea, și s-a ajuns la faliment, a perseverat, iar în decursul anului trecut s-a decis să înființeze cea de-a doua editură: Editura Mysterio. Ioana are peste 8 cărți publicate, a terminat facultatea de Jurnalism din Oradea, visează să schimbe fața literaturii române și să-i ajute și pe alții să ajungă acolo unde și-au propus. Este muncitoare, perseverentă, ambițioasă. Haideți să descoperim mai multe despre ea!  

Gândul.ro: Bună ziua, Ioana! Îți mulțumim pentru că ai acceptat să ne oferi acest interviu. Ne-am bucura dacă te-am cunoaște mai bine. Spune-ne în câteva rânduri cine ești tu și cu ce te ocupi acum.

Ioana Dumitrăchescu: Bună, Simona! Sunt o cititoare și scriitoare înfocată, ador să mă joc cu cuvintele, să creez povești, cred că ăsta e termenul cel mai potrivit. Încă de mică am scris, am citit și am urmărit o grămadă de seriale sud americane, adică telenovele și iubeam să descopăr firul lor, personajele, să intuiesc ce se va întâmpla. De mică am venerat poveștile. Apoi, după ce am crescut, am urmărit filme americane, seriale, și uite așa până acum când sunt tot o cinefilă înfocată, pe lângă o cititoare avidă și o scriitoare prolifică. Practic, ador să spun povești, să inventez, să creez lumi și să aduc emoții în viețile oamenilor. Acum mă ocup de editura Mysterio, o editură tânără înființată în 2019, dar care în decurs de un an a ajuns la 8 titluri și toate scrise de mine, anul acesta și anul trecut. Nu mă simt bine dacă las o zi să treacă fără să scriu sau să citesc.

Gândul.ro: Cum este să ai propria editură? Tot acest întreg proces, începând de la conceperea cărților până la promovare, distribuire, vânzare în librării. Cum a decurs în cazul tău? Din câte știm ai mai avut Editura Celestium care nu a funcționat și a intrat în faliment.

Ioana Dumitrăchescu: Să ai o editură este un vis devenit realitate, cel puțin în cazul meu. Chiar dacă am dat faliment cu prima, mi-am dorit să fac ceva în acest domeniu și să nu mă las. Sunt perseverentă de fel. Până și cărțile le-am rescris de două ori, fiindcă nu am fost mulțumită de ele. Editura Celestium a fost prima mea încercare, dar am dat greș din cauza proastei gestiuni. Nu am știut absolut nimic despre antreprenoriat. Tot ce am făcut a fost să public autori români și să îi aduc în vizorul cititorilor noștri. Problema a fost că fără experiență poți să cazi foarte ușor. Încă de la început am făcut lansări, am dat cărțile în librării, m-au preocupat mai mult ceilalți autori, chiar dacă n-am avut suficienți bani pentru asta, iar cărțile mele și studiul scrierii creative, le lăsam pe ultimul plan. Ceea ce a condus la frustrări, și n-am mai putut gestiona treaba.

În 2019, am terminat de scris romanul „S-a sfârșit înainte să înceapă” și aveam nevoie de o editură. Așa că mi-am spus că nu trebuie să mă las, și să mai încerc o dată. Nici măcar nu aveam un nume pentru editură atunci. Așa se face că fix înainte să ajung la București pentru înregistrarea editurii la Biblioteca Națională, am mers la cinematograf la filmul Spiderman Far from home, iar acolo Jake Gyllenhaal, unul dintre actorii mei preferați interpreta rolul lui Mysterio. Pe loc mi-a venit în minte să denumesc așa editura. Cum am ajuns acasă m-am și uitat pe internet dacă mai există vreo editură cu acest nume și spre surprinderea mea nu mai există nici măcar în lumea internațională. Așa a început visul editurii Mysterio.

Iar acum după un an de funcționare, am publicat 8 cărți, urmează a 9, un roman thriller psihologic. De data asta mi-am propus să nu mai fac aceleași greșeli, de aceea un timp nu voi publica autori români la această editură, și nu din cauza orgoliului meu, ci pentru că vreau ca în momentul în care va publica cineva la noi să nu plătească niciun leu și să avem marketingul pus la punct, să fim în librării și suficient de cunoscuți încât să merite publicarea. Tocmai aici a fost greșeala data trecută, iar acum nu-mi doresc să se mai repete.

Gândul.ro: Ce crezi că contează cel mai mult pentru o editură? Promovarea, distribuirea, prețul corect, autorii consacrați? Care este cheia pentru ca o editură să funcționeze pe piața din România?

Ioana Dumitrăchescu: Sincer, Editura Mysterio nu este atât de consacrată, nu suntem încă în librării, dar sunt mândră că am reușit fără marketing și publicitate plătită să avem vânzări bunicele în această perioadă. Am vândut peste 1000 de cărți în acest an ceea ce pentru o editură la început de drum semnifică ceva. Dar avem o comunitate în domeniul dezvoltării personale și spirituale care crește în fiecare zi și care ne cumpără cărțile cu mare drag. Promovarea contează, dar cred că mult mai mult contează să ai un public țintă, căruia să îi oferi pasaje, texte care să prindă și cu care ei să se identifice. Apoi, contează și prețul, de exemplu noi avem cărți la un preț extrem de mic, plus transport gratuit. Oamenii care ne sunau rămâneau șocați de acest lucru, fiind convinși că trebuie să plătească și transportul. La editura Mysterio fiecare carte este 29 de lei, mai ales în perioada de precomandă, dar ne gândim să lăsăm acest preț final. Și cei mai mulți au comandat mai multe cărți datorită transportului gratuit. Știu că nu toate editurile își permit să facă asta, datorită costurilor ridicate, nu e ieftin transportul, mai ales curierul rapid. Dar Editura Mysterio având doar cărțile mele, nu este un risc foarte mare. Celelalte edituri nu pot face asta din cauza drepturilor de autor, dacă dai și la autor bani, și la curier, și la tipar, cu ce mai rămâi? Clar când am avut editura Celestium nu ne-am permis să avem transportul gratuit.

Un alt aspect pe care îl consider important într-o editură este distribuirea în lanțurile de librării. Dar nu așa cum se face la noi. Cu tot respectul cuvenit librăriilor, consider că fac o mare greșeală să nu ofere șansa autorilor români de a fi pe primul plan în librării. Am fost anul trecut în Budapesta, am intrat într-o librărie și spre surprinderea mea, cărțile autorilor lor erau promovate intens și în prim plan. Cititorii ar afla mai multe despre noi, autorii, și poate ne-ar și citi dacă am fi și noi în vizorul lor. Dar așa, dacă faci contract cu librăriile și cărțile stau pe un raft prăfuit, nu ai rezolvat nimic. Trebuie să fim acolo în ochii lor, în față, pe rafturile de noutăți, să știe de noi. Altfel mai bine nu ești în librărie.

Gândul.ro: Cum crezi că s-ar putea schimba fața literaturii române dacă editurile și librăriile ar fi mai interesate în a promova autorii români?

Ioana Dumitrăchescu: Eu cred foarte mult în autorii români contemporani. Am descoperit o mulțime de autori talentați cu cărți foarte bune, care te ispiteau să dai pagină după pagină. Și rămâneam șocată de cât de puțin sunt citiți acești autori. Un exemplu care îmi vine în minte este Raluca Butnariu. În 2015 când am avut editura Celestium, mulți cititori înfocați mi-au spus că există o autoare de cărți romantice foarte bună, dar care nu este publicată de nicio editură din România. Noi nu am stat pe gânduri și am publicat primele ei cărți care s-au vândut foarte bine. Ulterior a ajuns la Librex și este pe val, căci scrie fenomenal și poate să publice inclusiv în străinătate. Dar am rămas șocată atunci, cum să existe o autoare atât de bună și să nu fie publicată de o editură mare din România?

Am putea foarte ușor să ajungem și noi în topuri, dacă lumea ar știi de noi. Dar nimeni nu are interes în promovarea autorilor români contemporani (cu puține excepții, bineînțeles) și nu înțeleg de ce. Mai ales că avem autori talentați, povești scrise mirobolant, și care ar face o mulțime de cititori fericiți. Dar nu sunt cunoscuți decât de o mână de oameni. Cei care au forța financiară nu fac nimic. Și e mare păcat. Să nu uităm că și marii clasici au fost uitați pe vremea lor, iar acum sunt citiți cu aviditate. De ce să lăsăm timpul să treacă peste noi? Ce bucurie ar mai fi în sufletele noastre să murim și să fim lăudați și apreciați când nu mai suntem? Cea mai mare bucurie este să avem cititori acum și aici care să ne scrie, să ne spună părerea lor despre cărțile citite, să ne recomande mai departe. Asta este bucuria sublimă a unui autor.

Gândul.ro: Cum ai ajuns tu să scrii? Faptul că ai o editură este de admirat, dar pasiunea asta pentru scris de unde vine, cum ai ajuns să devii scriitoare?

Ioana Dumitrăchescu: Pasiunea pentru scris o am de mic copil. De fapt, pasiunea pentru artă a venit de la vârste fragede. Aveam 5 ani sau 6 când visam să schimb lumea prin scris, actorie sau muzică. Uite niște secrete bine păstrate! Sunt o mare admiratoare a tot ce înseamnă artă scrisă sau vorbită. Actoria și muzica sunt alte două pasiuni care îmi curg prin vene și pe care aș vrea să le încerc la un moment dat. Am scris mai demult și scenarii de filme, am avut și un scenariu de serial românesc, dar nimic nu s-a concretizat. Momentan. Nu se știe în timp ce se va întâmpla. De altfel, scriam și texte de muzică, eram textiera propriilor melodii. Cu asta am început. Caiete studențești de versuri, în română, engleză și spaniolă. La un moment dat visam să am propria trupă care se numea Blue Angel. Aveam linia melodică în cap, versurile pe foaie, și tot cântam, spre dezamăgirea părinților care nu vedeau în asta un viitor. Dar mie nu-mi păsa. Voiam să fiu pe o scenă, sau într-o poveste, sau într-un film. Anii au trecut, a venit școala, și a trecut și ea pe lângă mine. Nu-mi plăcea la școală aproape deloc. În afară de română, engleză, geografie, nu găseam nimic frumos. Așa că inclusiv la liceu, în loc să scriu lecțiile, eu scriam povești.

Apoi, în 2007 un amic de-al meu s-a sinucis. Și în memoria lui am scris primul meu roman. Lacrimi de îngeri (dincolo de viață). Între timp mergeam la facultatea de jurnalism din Oradea, cu gândul să învăț mai multe despre scris. Dar nu s-a întâmplat așa. Am rămas dezamăgită, însă visele tot nu încetau să îmi parcurgă mintea și sufletul. În 2010 am scris și al doilea roman, Crimă în poziție de ofsaid, un roman polițist, după care m-am oprit.

În 2011, chiar după moartea tatălui meu am lansat prima mea carte, un volum de poezii: Război cu sufletul. Dar abia în 2015, am avut curajul să public celelalte cărți pe care le scrisesem în decursul următorilor ani, cărți de dezvoltare personală și spirituală, căci mă pasionează să motivez, să inspir, să ajut oamenii să aibă o viața mai frumoasă și o viziune diferită despre ea. Am avut atunci Atingerea magică a iubirii, Atracția și Visele vol 1, Puterea de transformare a corpului fizic, și pe toate le-am rescris în acest an, când mi-am pus ambiția să nu mai las timpul să treacă pe lângă mine.

Cred că această pasiune vine din dorința de a lăsat ceva în urmă, în mod sigur mesaje către omenire, prin cărți de dezvoltare personală/spirituală, povești și mai ales inspirând pe alții prin propriul meu exemplu. Am venit cu pasiunea asta, dar cred cu tărie că indiferent cât de talentat ești, trebuie să muncești dacă vrei mai mult. Eu învăț în fiecare zi să scriu, învăț de la fiecare autor, de la fiecare carte, și mai ales studiind arta scrisului și a poveștii.

Gândul.ro: Care sunt planurile tale de viitor? Ce ai vrea să faci în continuare?

Ioana Dumitrăchescu: În continuare am în plan să înființez o agenție literară care să promoveze și să ajute autorii români să ajungă în străinătate. Îmi doresc enorm de mult să reușesc asta și să arăt lumii că și noi putem, că nu suntem așa cum cred ei, niște oameni leneși și de nimic. România este o țară frumoasă, plină de povești autentice, povești care pot să ajungă departe, inclusiv ecranizate. Știu că este un drum lung de parcurs, poate chiar o nebunie, dar îmi place să visez departe, să aduc ceva inovator și original în lume. Bineînțeles, cu ajutorul altor oameni, nu voi reuși de una singură. Să faci o agenție literară necesită mult efort, cunoaștere, putere financiară, promovare. Dar sunt dispusă la sacrificii, fiindcă simt că am venit pentru o lume întreagă și că am o misiune specială, aceea de a reda lumii mondiale povești și autori români care vor face istorie.  Și abia aștept să se întâmple acest lucru!

Gândul.ro: Îți mulțumim pentru acest minunat interviu și îți dorim mult succes!

Ioana Dumitrăchescu: Mulțumesc mult! Și eu îți mulțumesc și îți doresc multe împliniri și succese!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal